preskoči na sadržaj

Osnovna škola Bartula Kašića Zadar

Geološka zbirka

 

Kažu da se svaka škola u svojoj sredini mora isticati nekom specifičnošću, pa tako i naša. A naša specifičnost je stalni i za sada jedini postav Geološke zbirke u jednoj osnovnoj školi Zadarske županije koji je svečano, nakon dvije godine rada otvoren 29. svibnja 2012. godine. 

(više o otvorenju na:

 http://www.os-bkasica-zadar.skole.hr/skola/ploca?news_id=372#mod_news).

 

Zbirka prikazuje presjek geološke građe Zadarske županije od permskih sedimenata do najmlađih kvartarnih naslaga. Za postav izložbe odabrani su najreprezentativniji uzorci stijena tako da učenici mogu dobiti uvid u geološko bogatstvo njihovog zavičaja odnosno čitave županije. Za izložbu je odabrano 25 uzoraka stijena iz županije, te 18 uzoraka osnovnih magmatskih i metamorfnih stijena koje nisu prisutne u geološkoj gradi Županije, a bitne su za temeljno prirodoslovno znanje. Uzorci stijena u vitrinama su popraćeni kratkim tekstualnim opisom. Uz zbirku je postavljena i Geološka karta Republike Hrvatske (1:300.000)  radi uvida u regionalnu geološku građu. Zbirka je popraćena i knjigom u kojoj su  detaljno opisani svi uzorci stijena koji se nalaze u zbirci s makro i mikro fotografijama. Unutar knjige je ukratko prikazana i geološka evolucija prostora Republike Hrvatske i  Zadarske županije, te kratki prikaz geoloških razdoblja Zemlje i petrologija stijena.

 

Postavljanje ove zbirke je rezultat zajedničkog rada djelatnika Hrvatskog geološkog instituta na čelu s prof. dr. sc. Josipom Halamićem  i naše Škole. Zahvaljujući ovakvoj suradnji postigli smo, nama u Hrvatskoj tako potrebno povezivanje svih razina obrazovanja, u ovom slučaju jedne visoko znanstvene ustanove i osnovne škole.

           

Zadaća ove zbirke nije izložba eksponata  vitrinama već pomoć istih u obrazovnom procesu, kao nastavno pomagalo napose u nastavi geografije, kemije i biologije. Osim toga zbirka je tu i za sve zainteresirane pojedince i grupe, jer zadaća škole je i prosvjetiteljsko djelovanje na širu društvenu zajednicu, napose na onu unutar koje škola djeluje. U tome smislu smo ponosni što su zahvaljujući ovoj zbirci našu školu posjetili nastavnici u hrvatskim inozemnim školama (srpanj 2012.), a o istoj su se informirali i stručni suradnici edukacijsko-rehabilitacijskoga smjera Zadarske županije (ožujak 2013.)

 

Radosni smo što je postavljanje ove zbirke ,kao pilot projekta, pokrenulo inicijativu za otvaranjem geoloških zbirki i u ostalim zainteresiranim školama diljem Lijepe naše.

 

                                                                       Dinko Marin, mag. hist et. mag.  geog.

FOTOGALERIJE:

1.      Prikupljanje uzoraka

2.      Postavljanje zbirke

3.      Uzorci u vitrinama

4.      Svečano otvorenje


Psihološki kutak
STRUČNI ISPITI
Priloženi dokumenti:
dokumneti.rar

COVID-19

E-SAVJETOVALIŠTE

Dragi učenici i roditelji,

savjetujte se sa stručnim  suradnicama Škole

YES, I CAN

Zadruga Maraška

 

MASLAČAK

Pogledajte našu WEB stranicu!

MATEMATIČKI KLUB

Pogledajte našu WEB stranicu!

BARTULIN - ŠKOLSKE NOVINE

Pratite uz nas događanja iz naše škole, posjetite sve rubrike, zabavite se uz naš multimedijalni sadržaj!

UDŽBENICI 2020./2021.
E-DNEVNIK

 

Priloženi dokumenti:
e-D upute za roditelje.pdf

PROJEKTI

  

 

Zato što volim Zadar

   

Erasmus+

 

Priloženi dokumenti:
Flip&Movie- sazetak.docx

Linkovi

   

 

   

 

CMS za škole logo
Osnovna škola Bartula Kašića Zadar / Bribirski prilaz 2, HR-23000 Zadar / os-bkasica-zadar.skole.hr / ured@os-bkasica-zadar.skole.hr
preskoči na navigaciju